Cele mai răspândite soiuri de cafea

Distribuie:

Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta. Originea denumirii ar proveni din regiunea Koffe, din podișul Etiopiei, unde au fost descoperite pentru prima dată plante de cafea și apoi introduse în lumea arabă. Cafeaua este produsă în peste 50 de țări de pe glob, principalul producător fiind Brazilia, urmată de Vietnam, Columbia, Indonezia și Mexic.
Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, cele mai importante soiuri, cultivate în scopuri industriale fiind coffea arabica și coffea robusta. Specii cultivate secundar includ coffea Liberica și coffea Excelsa, care sunt limitate în principal la Africa de Vest și Asia, reprezentând doar 1-2% din producția mondială.
Cafeaua de tip Arabica este pentru mulți dintre consumatori cafeaua cu cele mai bune calități, cu un gust de ciocolată ușor acru.

Arabica

Cafeaua Arabica este originară din Africa, din Abisinia (actualmente Etiopia), este cel mai vechi și mai răspândit soi de cafea din lume și din ea se poate obține cafea naturală de înaltă calitate fără a fi necesară adăugarea de aditivi. Se estimează că din consumul mondial Cafeaua Arabica este preferată de peste 70% din consumatori.

Cafeaua Arabica conține un procent mai scăzut de cafeină, între 0.8 și 1.4 %  și este recunoscută ca fiind superioară calitativ soiului Cafeaua canephora (Robusta). Arabica are o aromă delicată și rafinată, puțin acidă, cu un gust pregnant de caramel.
Cafeaua Arabica este cultivată cu preponderență în America Centrală (Mexic, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Panama), America de Sud (Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentina), Africa (Etiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Mozambique), precum și Asia (India, Indonezia, Noua Guinee).
Cafeaua arabica este dificil de cultivat, de obicei la 1000 – 2000 m altitudine, deși există plantații și mai joase până la nivelul mării dar și la altitudini mai mari de până la 2.800 de metri.
Planta poate tolera temperaturi scăzute, dar nu înghețul. Cel mai bine crește la o temperatură medie, între 15 și 24 °C.  Soiurile predominant comerciale cresc doar până la circa 5 m și se maturizează pe deplin în 7 ani. Arborele de cafea Arabica produce  500 - 700 g de cafea verde în fiecare an.
Pe insula Java, arborii sunt plantați în orice moment al anului și sunt recoltați pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, în unele zone din Brazilia sunt recoltați doar în timpul iernii. Plantele sunt vulnerabile la temperatură scăzută și la soluri cu ph scăzut, de asemenea, sunt mult mai vulnerabile la dăunători decât arborii de Cafeaua robusta.

Cafeaua arabica este o specie de arbore de cafea originar indigenă din munții din sud-vestul Etiopiei. De asemenea, este cunoscută sub numele de "arborele de cafea din Arabia", "cafea montană" sau "cafea arabică". Cafeaua arabica este considerată a fi prima specie de cafea care a fost cultivată, fiind cultivată în sud-vestul Etiopiei de mai bine de 1.000 de ani.
Deși inițial creștea doar în zonele muntoase din sud-vestul Etiopiei, Cafeaua arabica se găsește acum rar în starea sa nativă, multe populații părând a fi copaci nativi amestecați cu cei plantați de om, lucru comun deoarece Cafeaua arabica este un arbust care crește sub frunzișul altor arbori. Planta a fost recuperată de pe Platoul Boma din Sudanul de Sud. Cafeaua arabica crește și pe Muntele Marsabit din nordul Kenyei, dar nu este clar dacă este cu adevărat nativă sau naturalizată.

Soiuri Cafea Arabica

Cafeaua arabica are mai mult de două sute de soiuri diferite, fiecare cu caracteristici unice. Unele dintre cele mai cunoscute sunt:

Blue Mountain, din regiunea Munților Albaștri, Jamaica; este o cafea de mare reputație, cu un preț foarte mare de piață (prețul de vânzare cu amănuntul se apropie de 100 €/kg)

Bourbon Sharp, cultura este în insula Réunion, Guadelupa și Noua Caledonie

Cattura, o mutație de Bourbon

Gayo, produsă în provincia Aceh din nordul Sumatrei, cu aciditate scăzută și gust ușor amărui

Harrar, în regiunea Harar, Etiopia, renumită pentru aromele complexe, de fructe și de flori

Huehuetenango, cultivat la peste 1500 m la nord de Guatemala

Java, insula Java, Indonezia

Kenya AA, este un grad de calitate în sistemul de rating din Kenya

Kona, cultivate pe pantele muntelui Hualalai, în Kailua Kona, Hawaii

Kontir Wild Forest, din zona Djimmah, Etiopia, la o altitudine de 1400-1600 m

Maragogype (Brazilia), boabele de acest soi sunt două-trei ori mai mari decât cele tradiționale

Mocca, după numele orașului Mocha, Yemen, cel mai vechi port de comerț cu cafea

Mundo Novo, un hibrid între Bourbon și o varietate de Sumatra

Oaxaca, cultivate în sudul Mexicului, între care se disting Pluma, cu aromă de ciocolată și El Olivo culoare verde-albăstruie

Peaberry, cultivate pe pantele muntelui Kilimanjaro, Tanzania

Tarrazu, valea Tarrazu, în zonele muntoase în apropiere de San José, Costa Rica

Toraja, varietate indoneziană din insulele Sulawesi, cu aromă distinctă, florală

Uganda, varietate africană, purtând și numele de bugisha

Kalossi Toraja, zonele muntoase din Sulawesi

Winy, originară din Kenya, a cărei aroma amintește de vinul roșu

Yirgacheffe, în imediata apropiere a orașului Yirgacheffe, provincia Sidamo, Etiopia Yrgacheffe, varietate din Etiopia

Zimbabwe, regiunea Chipinge, la granița cu Mozambic, considerată echivalentă cu cele mai bune soiuri din Kenya, în special pentru aromă, similară vinului roșu.

 

Robusta

Cafeaua de tip Robusta are o aroma mai puternica și mai amara datorita conținutului mai ridicat de cofeina.
Cafeaua robusta sau Coffea canephora este o specie de arbore de cafea originară din centrul și vestul sub-Saharei Africane. Este o specie de plantă cu flori din familia Rubiaceae. Deși este larg cunoscută sub denumirea Coffea robusta, planta este identificată științific sub denumirea Coffea canephora, care are două varietăți - Robusta și Nganda.

Cafeaua Robusta este originara din bazinul Congo și este preponderent folosita pentru a da tărie altor cafele. Cafeaua Robusta are un conținut de cofeină ridicat (între 2% și 4,5%).
Arborele de cafea Robusta crește mai rapid decât alte soiuri și este mult mai rezistent la condițiile climatice nefavorabile, la boli și dăunători. Se cultivă în Africa, India, Indonezia, Vietnam și Brazilia, ultimule două țări fiind și cei mai mari producători al acestui sortiment. Cireșele sunt mici, cu o formă neregulată și au o culoare maroniu-gălbuie.

Arbustul de Coffea robusta a fost descoperit la începutul secolului al XIX-lea în Zair, în bazinul râului Congo, și numără aproximativ 50 de specii dintre care doar 5 sunt comestibile. Crește la altitudini joase și este mai rezistentă acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Spre deosebire de cafeaua arabică, se adaptează ușor climatului sever, este rezistentă la boli și dăunători.
Fructele sunt rotunde și au o durată de maturitate ce poate ajunge la 11 luni; ele conțin de două ori mai multă cafeină decât Coffea arabica. Cafeina are un gust amar, așadar și cafeaua robusta este mai amară.
Boabele sunt mici, au o formă neregulată și culoare maroniu-gălbuie.

Distribuie: