Cum să prepari un espresso perfect la tine acasă

Distribuie:

Cafeaua băută dimineață nu mai este doar o simplă rutină. Este un ritual. Astfel, poate din motive că nu suntem informați, din lene sau cine mai știe ce motive, întâlnim diverse obstacole spre a îmbunătăți gustul cafelei pe care o consumăm zilnic.
Venim în ajutor și vă oferim 5 sfaturi ce o să îmbunătățească capital cafeaua voastră cea de toate zilele.

Cafeaua face diferența
Sigur, cafeaua în magazine gata împachetată este mai accesibilă ca preț și locație, însă adevărata licoare se poate obține doar din cafeaua proaspăt prăjită.
O dată ce ai cumpărat cafeaua proaspăt prăjită, folosește-o! Nu aștepta ocazii speciale, pentru că odată cu timpul cafeaua se oxidează, pierzând din gust și aromă.
În concluzie pentru un espresso bun, ai nevoie de cafea proaspăt prăjită, ar fi ideal să-ți faci rezervă pe un timp scurt, săptămânal procurând cafeaua pentru a avea o băutură ideală.

Proporția de aur
Cu siguranță este arta de a prepara un espresso perfect, dar procesul este mult mai științific decât de putem imagina. Un shot de espresso se obține din 7 grame de cafea, iar un espresso dublu (doppio) din 14 grame de cafea. Cafeaua măcinată trebuie așezată în porta-filtru uniform și presată cu un tamper (instrument special pentru presarea cafelei) cu o forță aproximativ de 20 kg, pentru ca apa să treacă uniform prin doza de cafea. Urmează pre-infuzia cafelei, aceasta durează 5 secunde, unde are loc primul contact cafea cu apă, după care urmează extracția ce durează 25 secunde. Temperatura de extracție trebuie să fie de 92 grade (±2 grade), iar presiunea trebuie să fie de 9 bari.
Aceasta este știința din spatele unui espresso perfect, iar încă un punct important este curățirea espressorului. Însă pentru aceasta avem un articol aparte (pentru că igiena espressorului este foarte importantă). Un espressor ce nu este menținut, alterează gustul cafelei chiar dacă toți pașii sunt executați corect.

Alege-ți râșnița
Să-ți macini cafeaua înainte de prepararea este un pas major spre o cafea perfectă. Din momentul în care boabele au fost măcinate, gazele și aromele rapid scapă din bobul de cafea, lăsând în urmă o cafea fără personalitate. Desigur că îți poți măcina cafeaua și într-un local specializat, însă cu timpul vei dori să deții controlul total asupra măcinăturii și întregului proces. Cel mai important este să investești într-o râșnița specializată, precum râșniță cu discuri de măcinare, pentru a putea regla și obține o măcinătură fină. Râșnița cu lama rotativă va măcina neuniform, unele particule fiind mai mari, iar altele măcinate fin.

Apa pură face cafeaua bună
Cafeaua calitativă este crucială pentru un espresso bun, însă când iei o înghițitură de cafea, 98% din ea este apă. De aceea apa poate influența drastic gustul cafelei, schimbând aromele și gustul. Prin urmare apa folosită trebuie să fie curată, fără miros, clor, proaspătă, cu un conținut de minerale ce variază între 60 și 120 ppm.

Perfecțiunea ia timp
Chiar și cu toate cunoștințele oferite, să faci un espresso perfect necesită practică. Așa că nu te descuraja dacă primele încercări nu o să-ți ofere un rezultat așteptat. Cu timpul, chiar foarte curând, vei putea face o băutură perfectă.

Distribuie: