Ghid: Cum să alegi un espressor potrivit pentru acasă

Distribuie:

Te-ai hotărât să-ți cumperi un espressor și să prepari un adevărat espresso, cappuccino sau latte chiar la tine acasă. Este o alegere grozavă, iar cu un pic de ghidanță din partea noastră, vei putea alege cel mai potrivit espressor pentru necesitățile tale individuale. Cu un aparat potrivit, cafea bună, un pic de practică și răbdare și ai să poți prepara o cafea care va rivaliza (sau întrece) băuturile la cele mai fine cafenele. Doar imaginează-ți, cu un espressor acasă ai să ai posibilitatea de a prepara băutura când dorești, cum dorești și personalizând procesul după bunul tău plac. Majoritatea espressoarelor includ și vaporizator, pentru băuturile precum cappuccino, latte sau macchiato.
Sunt câteva elemente cheie pe care trebuie să le ai în vedere când planifici să-ți cumperi un espressor. Să le analizăm mai detaliat pe fiecare în parte.

Bugetul
Gama de prețuri pentru espressor este vastă, sunt foarte mulți factori care fac diferența de preț, așadar este complicat de generalizat. Pentru unele modele achiți suplimentar pentru durabilitatea și calitatea materialelor folosite, în alte cazuri prețul este dictat de extra dotări pe care le are. Uneori plătești mai mult pentru simplicitatea de operare a espressorului, uneori pentru prepararea unei băuturi mai sofisticate. Adevăratul preț cuprinde combinația dintre mai mulți dintre acești factori.
Prețul care ești gata să-l investești în espressor, trebuie să depindă de așteptările tale față de noul tău espressor.

Tipul de băutură
Dacă ești un începător în prepararea unui espresso în condiții casnice, nu trebuie să te deranjezi de toate particularitățile. Dacă preferi băuturi cu lapte, cum ar fi cappuccino sau mocha, unde gustul shotului de espresso joacă un rol, poți fi satisfăcut cu orice model pe care îl găsești pe piață. Aproape orice model.
Dacă îți pasă cu adevărat de calitatea și gustul espresso-ului tău, sau consideri că ai să începi să experimentezi mai mult acasă, atunci sunt mai multe lucruri de luat în considerație.
De exemplu, câte boilere are un espressor fac diferența (cu cât mai multe, cu atât mai bine), cum are loc procesul de preparare a unui espresso, temperatura la care ajunge mașina și cât de constant o păstrează.
În caz că nu ești sigur ce așteptări ai de la espressorul tău, atunci poți luat un aparat mediu, cu care poți începe să experimentezi.

Mărimea și spațiul
Unele modele de espressoare pot ocupa foarte mult spațiu, mai ales dacă procuri și o râșniță. Dacă ai spațiul limitat în bucătărie, identificarea unui loc potrivit pentru espressor fără a sacrifica accesibilitatea pentru alte aparate de bucătărie poate deveni o problemă. Trebuie de estimat, sau chiar mai bine de luat ruleta în mână și măsurat cât spațiu poți aloca noului aparat.

Frecvență
Cât de frecvent o să folosești espressorul? Doar pentru o singură cafea dimineața, sau mai multe băuturi pe parcursul zilei? O să ai și oaspeți sau mai mulți membri de familie care o să folosească mașinăria?
Pentru o singură băutură dimineața se potrivesc aparate cu un singur boiler, sau un aparat mic cu dual boiler. În caz că pe parcursul zilei se mai prepară băuturi, un aparat mai mare cu dual boiler este preferat.

Ușor de menținut
Dacă achiziționezi un aparat ce este ușor de întreținut dar complicat de curățit, atunci nu este deloc convenabil. Cel mai bine e să-ți faci o idee ce mentenanță ar cuprinde aparatul tău (aici ne poți contacta pe noi, te ajutăm rapid să-ți formezi o idee), pentru că un aparat ce nu este curățit, nu mai oferă acea cafea cu care ești deprins la început. La general, cu cât mai multe componente și dotări are aparatul, cu atât mai multă mentenanță are nevoie.

Durabilitate
Materialul din care este făcut aparatul poate face diferența, cele cu majoritatea părților din metal de obicei rezistă mai mult, precum și mențin temperatura mai bine. Modele mai automate ce au multe părți electronice, tind să necesite mai multe reparații pe viitor.
 

Espressor semi-automat

Aparatele semi-automate au pompă electrică, ceea ce imediat le face  mult mai simplu de utilizat decât acelea manuale. Ele oferă posibilitatea de control asupra procesului și simplitatea în operare. Sunt cele mai populare tipuri de espressoare pe piață.

Beneficii:
Acest tip de espressoare este mai simplu de utilizat decât echivalentul lor manual
Beneficiezi de un nivel ridicat de control
Sunt multe modele accesibile ca preț de la branduri de renume
Poți face un espresso calitativ și delicios

De luat în vedere:
Unele modele pot fi foarte scumpe
Acest tip de espressor nu este atât de simplu de utilizat precum modele automate

 

Espressor automat

Espressoare automate, pe lângă faptul că au pompă electrică, ajustează de sine stătător temperatura și cantitatea de apă. Sunt mai simplu de folosit decât aparatele semi-automate, însă reduce posibilitatea de a ajusta unele procese, așa că dacă îți place să personalizezi băutura ta, astfel de aparat nu este tocmai potrivit.
Rangul de preț variază, sunt mai scumpe decât aparatele semi-automate.

Beneficii:
Aparatele sunt foarte ușor de folosit
Se pot găsi modele accesibile ca preț

De luat în vedere:
Mai multe piese electronice înseamnă că există posibilitatea sporită ca aparatul să se defecteze mai repede
Unele modele pot fi foarte costisitoare
Ai mai puțin control asupra preparării băuturii tale

 

Espressor super-automat

După cum sugerează și numele espressoarele date sunt extrem de ușor de folosit.
Idea din spatele acestui tip de espressor este de simplifica procesul de a face un espresso la adăugarea boabelor de cafea și apăsarea unui buton. Atât. Rapid și simplu fără mare bătaie de cap.
Acest tip de aparat este ideal pentru cei care nu vrea să depună nici un efort, așa că dacă vrei să consumi un espresso rapid și consumi mai multe băuturi pe parcursul zilei, acest tip de aparat este potrivit pentru tine.

Beneficii:
Espressor care este cel mai simplu de folosit
Are foarte multe funcții disponibile, precum râșnița încorporată și setări ce pot fi programate

De luat în vedere:
Preiau controlul din mâinile tale și fac toată treaba pentru tine
Sunt mai scumpe decât alte modele de espressoare, deși este posibil de găsit modele mai mici la un preț rezonabil

 

Espressor manual

Aparate manuale sunt pentru oamenii care nu sunt împotrivă să depună un pic de efort pentru a-și face espresso perfect. Însă efortul este pe deplin răsplătit, pentru că espressorul manual te lasă să deții controlul complet asupra procesului de extracție, astfel încât te poți delecta (dacă faci totul corect) cu un espresso perfect. Pe de altă parte, la fel de simplu poți să te trezești cu un espresso deloc bun, procesul de preparare a unui espresso bun necesită mai mult timp și spațiu pentru experiment.
Distincția pe care o putem observa la aceste modele este levierul (pârghia), unele aparate au levierul cu arc, iar altele operează cu levierul fără arc, ultima fiind un pic mai complicat de utilizat.
Espressoare manuale sunt foarte atractive, sunt practic decorative, dar în același timp foarte funcționale. Nu sunt foarte ieftine, însă pentru cei care sunt gata să investească un pic de timp, cu acest tip de espressor poți produce un shot perfect de espresso.

Beneficii:
Acest tip de espressor produce un espresso de calitate
Deții controlul asupra procesului
Espressor manual are tendința de a funcționa o perioadă mai lungă decât celelalte modele

De luat în vedere:
Unele modele pot fi costisitoare
Pot fi complicat de folosit (pentru cei care nu au cunoștințe de bază)
Recomandate pentru cunoscători sau pentru cei care vor să se aprofundeze în domeniul dat

 

Espressor cu capsule

Espressoare cu capsule sunt perfecte pentru oficii, restaurante sau alte localuri unde se servește cafea, însă la fel sunt potrivite și pentru uz casnic. Procesul este foarte simplu, introduci capsula care conține cafeaua măcinată și apeși pe un buton pentru a primi un espresso autentic. Unele modele la fel permit prepararea unor băuturi cum ar fi latte, sau cappuccino, însă fiți atenți, unele modele pot prepara doar espresso.

Beneficii:
Foarte simplu de utilizat
Pot produce un espresso excelent (în cazul în care sunt folosite capsule de calitate)
Sunt accesibile ca preț

De luat în vedere:
Fiecare model folosește un anumit tip de capsule, de aceea este recomandat verificarea dacă tipul de capsule poate fi ușor de procurat
Deși aparatul este foarte accesibil, capsulele pot fi destul de costisitoare
Recomandat pentru persoane care vor un espresso perfect fără nici un efort depus

 

Extra dotări
Aceste sunt cele mai de bază informații pe care trebuie să le știi când dorești să achiziționezi un espressor. Însă unele dintre ele, pot avea și unele opțiuni în plus, care te pot convinge să procuri un aparat anume. Iată care sunt opțiunile pe care trebuie să le consideri.

Râșnița încorporată
Este o alegere perfectă pentru cei care au spațiu limitat în bucătărie, sau nu doresc să procure o râșniță separată, însă vor cafea proaspăt măcinată de fiecare dată

Filtru de apă
Calitatea apei este foarte importantă pentru gustul espresso-ului tău. Un espressor ce conține și un filtru de apă, te poate ajuta șa păstrezi calitatea băuturii tale.

Încălzitor pentru cană
Dacă vrei ca ceașca ta să mențină espresso cald și nu invers, atunci acestă opțiune este una de considerat.

Setări programabile
Din momentul în care știi cum vrei să-ți servești ceașca ta de espresso, poți programa aparatul pentru a fi mai simplu de folosit pe viitor. Unele modele îți oferă posibilitatea de a programa setări pentru mai multe persoane, altfel încât fiecare poate obține băutura preferată mai simplu.

Sistemul de spumare
Majoritatea aparatelor au aceasta opțiune, însă dacă îți plac băuturile cu lapte este absolut necesar să nu rămâi cu un aparat fără opțiunea dată

Distribuie: