Pașii simpli pentru îngrijirea aparatului de cafea

Distribuie:

"O mașină curată este o mașină fericită". Este fără îndoială adevărat că mașinile care sunt curățate corespunzător vor produce o cafea mai bună. Îndepărtarea impurităților care se acumulează în părțile interioare ale mașinii va face ca gustul cafelei să fie la cel mai înalt nivel. De asemenea, va reduce gustul amărui cauzat de acumularea uleiurilor de cafea. La fel de important, o mașină de cafea bine întreținută va funcționa mai ușor și mai mult timp, iar folosirea mașinii va fi și mai ușoară și problemele majore vor fi mai puțin probabile să se întâmple.

Dar cum să curățați corect o mașină de cafea? În mod surprinzător, puțini știu de importanța acestor proceduri și cum să le îndeplinească corect. Mentenanță espressorului contă în pașii simpli de mai jos, ceea ce vă va asigura că efectuați corect această funcție vitală pentru un espressor.
Scoate-ți mănușile și fă-ți loc pe masă pentru că o să ne pregătim să curățăm mașina de cafea până când va străluci!

Primul pas - Folosirea apei filtrate
Prima regulă importantă pentru un aparat sănătos este apa de calitate folosită la prepararea cafelei. Apa filtrată previne depunerile de calcar și calcifierea aparatului de cafea, astfel acesta funcționează fără probleme un timp mai îndelungat. Conținutul de minerale și clor în apă influențează produsul final, iar personal nu suntem fani al gustului de clor de cafea. Desigur folosirea apei filtrate poate subția substanțial portofelul, astfel puteți instala filtrul special de dedurizare sau o instalație ce are astfel de filtre la espressorul dumneavoastră.


Al doilea pas - Rutina preventivă de curățire
Dacă de grupat câțiva pași simpli de curățire a aparatului de cafea în rutina de pregătire  cafelei, atunci o să observați că aparatul nici că mai are nevoie de o îngrijire foarte serioasă.

Printre aceștia sunt:
- După fiecare cafea preparată treceți o mică cantitate de apă prin grup, pentru a elimina reziduurile de cafea rămase
- Ai grijă portafiltrul să fie mereu curat, fără rămășițe de cafea
- Deschide supapa de aburi pentru a elimina reziduurile de lapte care a pătruns în interiorul conductei de aburi
- Folosește o cârpă umedă pentru a șterge partea exterioară a baghetei. Dacă nu curăți imediat reziduurile de lapte, va fi mult mai dificil să o faci mai târziu.

Al treilea pas - Păstrează râșnița curată
Îndepărtează orice rămășițe de cafea din camera de măcinare. Folosește o perie specială pentru măcinător, sau peria pentru curățarea grupului de cafea. Pentru a îndepărta uleiurile de cafea folosește o cârpă umedă. Scoate pâlnia de boabe de fiecare dată când observi boabe de cafea lipite pe pereții acesteia și care nu coboară în camera de măcinare. Dacă ai de gând să pui la păstrare pentru o perioadă râșnița de cafea, folosește mai întâi câteva boabe uleioase de cafea. Uleiurile conținute acoperă discurile de măcinare și le ajută în protejarea împotriva ruginii.
 

Al patrulea pas - Curățirea grup cafea
Ideal ar fi să o faci după fiecare cafea preparată.
După fiecare cafea preparată livrează o mică cantitate de apă prin grup, pentru a elimina reziduurile de cafea rămase.
În cazul espressoarelor prevăzute cu electrovalvă, trebuie executată o operaţie de curăţare a mecanismelor interioare ale grupului de livrare de uleiurile depuse în timpul preparării cafelei numită Backflushing. Dacă espressorul dumneavoastră nu este prevăzut cu electrovalvă, nu se execută această operaţie.
- se foloseşte sita oarbă (de curăţare) în locul sitei presurizate/nepresurizate
- se introduce o jumătate de linguriţă de detergent special, nu cafea
- se introduce portafiltrul în grup
- se porneşte livrarea
- se lasă să funcţioneze aproximativ 5 secunde, sau chiar până la 10 secunde în cazul maşinilor cu pompe rotative (volumetrice). Datorită presiunii, detergentul va fi împins prin interiorul grupului de preparare, pătrunzând prin sita de duş
- se opreşte livrarea. Apa cu detergent va ieşi din electrovalva şi va fi direcţionată către tava de scurgere
- după aproximativ 10 secunde se repetă procesul, până în momentul în care va ieşi apă curată şi limpede în tava de scurgere.


Al cincilea pas - Curățirea portafiltrului
Portafiltrul este bagheta magică ce transportă aroma boabelor de cafea din măcinător în cana cu cafeaua aromată, așadar este important ca acesta să nu adauge și arome străine, neplăcute la aceasta.
Montează portafiltrul gol în grup şi porneşte livrarea. Această operaţiune ajută la eliminarea cafelei măcinate rămase pe sita de duş şi la reducerea cantităţii uleiurilor depuse pe grup, portafiltru şi sită.
Cu ajutorul unei cârpe umede se șterge suprafață grupului, după care se curăță spațiul în jurul garniturii din grupul de preparare și sita de duș. Atenție, temperatura grupului poate ajunge la 200 grade, fii foarte atent să nu te frigi.
 

Al șaselea pas - Curățirea generală
Verifică de două ori supapa de aburi dacă nu are resturi de cafea, curățirea sistemului de lapte neglijata poate duce la rezultate triste. Curățirea poate fi făcută cu lichide speciale du curățare a sistemului de capucino sau cu dezinfectant și soluții de curățare din comerț.
În cazul aparatelor cu sistem automat sau semiautomat de preparare a spumei, pe lângă duza de erogare a spumei, trebuie curățat rezervorul de lapte și furtunul prin care laptele este tras din rezervor spre spumare (în cazul sistemelor semiautomate) sau boilerul intern de spumare a laptelui (în cazul automatelor).
Curăță manual tava de scurgere. Eliberează orice lichid acumulat și șterge cu o cârpă urcată.Efectuând rutina dată o să-ți mărești longevitatea espressorului precum și vei o cafea o cafea delicioasă în fiecare zi. Ai doar de câștigat, un aparat curat, o cafea minunată și economiile pe termen lung pentru reparațiile pe care le eviți menținând aparatul.
Dacă îți pare totuși complicat, sau îți dorești oa bordare mai profesionistă, poți consulta oferta noastră pentru mentenanța aparatelor de cafea.

Distribuie: